Dan Olofsson Förmögenhet

Dan Olofsson Förmögenhet - 1950 föddes Dan Olofsson den 24 september 1950 i finska staden Ekenäs och steg för att bli en framgångsrik affärsman och filantrop i Sverige.


0

Dan Olofsson Förmögenhet – 1950 föddes Dan Olofsson den 24 september 1950 i finska staden Ekenäs och steg för att bli en framgångsrik affärsman och filantrop i Sverige.

Dan Olofsson Förmögenhet
Dan Olofsson Förmögenhet

Danskfödda Dan Olofsson växte upp i Ekenäs, Finland, där hans far var pastor i Karis från 1948 till 1951. Han var den näst äldsta av fem syskon och var den näst äldsta av fem bröder.

Föräldrarnas och släktingarnas ursprung kan spåras tillbaka till Kaxs i Jämtland. Han flyttade till Malmö med sin familj när han var ett år gammal, och han har sedan vuxit upp och bosatt sig där.

Han tog sin ingenjörsutbildning på Pauliskolan i Malmö, samt en examen i väg- och vattenbyggnad från Lunds universitet, där han tog examen 1974.

Därefter arbetade han som konsult för VBB, där han steg upp genom raderna under oljan krisen 1979 för att bli gruppchef för bankens nya investering i ett energiteknikföretag.

Därefter arbetade han som regionchef för Scandiaconsults södra region, och sedan som business controller i ett år. 1986, till följd av en oenighet om ägandet av företaget, grundade Olofsson tillsammans med John Wattin och Ronny Forsberg det egna konsultföretaget Sapia, inom vilket Olofsson byggde upp den tekniska konsultdelen Sapia Teknik, som fortfarande är i drift idag.

. Efter att ha blivit VD för hela Sapia -gruppen 1989 köpte han Sapia Teknik 1993, som döptes till Sigma efter företagets 400 anställda.

Sigma var den första aktien som noterades på Stockholmsbörsen 1997. När företaget nådde mer än 3000 anställda 2001 delades det in i tre olika börsnoterade företag, ett för varje affärsområde, som kallades Sigma, Epsilon och Teleca.

Olofsson steg till posten som styrelseordförande och huvudägare i bolaget. Hans verksamhet har sedan dess drivits av Dan Olofssons son Johan Glennmo, som är VD för Danir AB, som är ett familjeägt moderbolag som ägs av hans egen familj.

Danir Group är ett private equity -företag.
Danir AB har cirka 120 operativa dotterbolag med cirka 9 000 anställda spridda över sexton länder världen över. Under ett antal år har koncernen upplevt en mycket sund organisk tillväxt, och den förväntas generera en omsättning på mer än 9 miljarder kronor 2021.

Den har drivit sedan 2021 konsultrörelsen som fokuserar på digitalisering och bygger på de fyra plattformar Sigma, Nexer, A Society och Poolia (se figur). Dessutom har koncernen finansiella investeringar. Efter att ha ägnat sig åt sitt stora intresse för jakt i Afrika bestämde han och hans fru Christin Olofsson att bygga den expansiva Thanda Safari safarianläggningen i KwaZulu-Natal i östra Sydafrika i början av 2000-talet, som nu omfattar drygt 14 000 hektar.

Dan Olofsson Förmögenhet
Dan Olofsson Förmögenhet

Anläggningen tilldelades våren 2004 av kungen av zulu -nationen, Goodwill Zwelithini KaBhekazulu, som också fungerade som anläggningens beskyddare. För åren 2009 till 2016 erkändes safarianläggningen som “Världens ledande lyxstuga” av World Travel Awards.

Efter att ha öppnat sina dörrar utanför Tanzanias kust 2016 fick den exklusiva anläggningen Thanda Island Marine Reserve namnet “Världens ledande exklusiva privata ö” av World Travel Award.

Star for Life, den filantropiska organisationen som grundades av Olofsson och hans fru Christin 2005, är den mest synliga manifestationen av hans filantropiska engagemang.

I Sydafrika, Namibia och Sri Lanka har 450 000 ungdomar deltagit i ett treårigt program för förebyggande av hiv/aids och fått kunskap om att leva en hälsosam livsstil. Star for Life implementeras nu i Sverige i regi av stiftelsen Motivationslyftet, med målet att öka ungas självkänsla och förtroende för sina egna förmågor.

Han grundade också Thanda Foundation, som arbetar med ideella organisationer i KwaZulu Natal. Dan Olofsson är infödd i Sverige.

Dan Olofsson Förmögenhet

Dan Olofsson Förmögenhet

125 miljoner euro


Like it? Share with your friends!

0
gamingforum