Familie Van Everdingen

Allart van Everdingen (* voor Alkmaar op 18 juni 1621 voor Amsterdam op 8 november 1675) was een Nederlandse schilder.


0
Familie Van Everdingen

Allart van Everdingen (* voor Alkmaar op 18 juni 1621 voor Amsterdam op 8 november 1675) was een Nederlandse schilder.

Everdingen leerde bij Roelant Savery in Utrecht en nam hem tussen 1640 en 1644 mee naar Zweden en Noorwegen. Daar ontstond het kunstwerk Wapenproductie in Zweden met de Cannon Foundry in Julitabroeck.

Zijn schilderij werd beïnvloed door de aanblik van het sombere bos, de watervallen, de rotsachtige bergen en de branding in die gebieden.

Hij keerde terug naar Nederland, waar hij in 1645 werd verwelkomd in het Sint-Lucasgilde in Haarlem, waar hij Noorse motieven behandelde, gekenmerkt door hun voortreffelijke weergave,

Een gedurfde, doffe, soms zware tint en smaakvol verspreid licht leven met de beste creaties van Ruisdael.

De Everdingen schilderijen zijn de Gemäldegalerie Dresden, andere de München Pinakothek, het Parijse Louvre en het Amsterdamse Rijksmuseum.

Ook zijn Nederlandse foto’s moeten worden uitgelicht. In zijn etsen waarvan Drugulin (Leipz. 1873) een catalogus maakte, toont Everdingen veel fantasie; ze vertegenwoordigen landschappen, schepen en de geschiedenis van Fuchs.

Everdingen verhuisde in 1657 naar Amsterdam en stierf daar in november 1675. Hij was een historie- en portretschilder met een vrij algemene visie, en zijn broer Caesar van Everdingen (1606 in Alkmar; 1679).

Van Everdingen werd geboren in de regeringsklerkszoon, Alkmaar. Roelandt Savery leidde hem en zijn oudere broers, de schilders Jan en Caesar van Everdingen, op in Utrecht, aldus Arnold Houbraken.

Familie Van Everdingen
Familie Van Everdingen

In 1645 verhuisde Allaert naar Haarlem waar hij trainde bij Pieter de Molijn. Uiteindelijk verhuisde hij omstreeks 1657 naar Amsterdam, waar hij in 1675 overleed.

Zijn twee broers, Jan en Caesar, waren allebei goede Houbraken-schilders, ook al had Jan een openbare dienst die hem van zijn tijdverdrijf belemmerde.


Like it? Share with your friends!

0
gamingforum